Meteen naar de inhoud
Home » Contra-indicaties

Contra-indicaties

Er zijn een aantal aandoeningen of situaties waarin helemaal niet; plaatselijk niet; met aanpassingen in de plaats waar en techniek waarmee; of alleen na overleg met een deskundig arts of specialist wordt gemasseerd.

De verantwoordelijkheid voor het melden van deze aandoeningen of situaties aan de massagetherapeut, en het van tevoren overleggen met de arts/specialist of een massage veilig is, ligt bij de client.

Bovenstaande geldt wanneer er sprake is van:

A.
Acuut trauma (verwonding, lichamelijk letsel) – niet masseren op het lichaamsdeel waar het zich bevindt. Daar omheen en op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.

Antibiotica – overleg met je arts.

Antidepressiva – overleg met je arts.
Er wordt geen diepe druk gebruikt, omdat emotionele prikkels door de medicatie worden onderdrukt. Er mag wel worden gemasseerd als rekening wordt gehouden met plaats, tijdstip, dosering of techniek.

B.
Blauwe plekken, bloeduitstortingen of onderhuidse bloedingen – niet masseren op het lichaamsdeel waar het zich bevindt. Daar omheen en op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.

Bloedverdunners – overleg met je arts.

Botbreuken – niet masseren op het lichaamsdeel waar het zich bevindt of waar de breuk zich kort daarvoor heeft bevonden. Er worden geen stretch- en puls-technieken gebruikt. Op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.

C.
Coronagerelateerde klachten / COVID-19 klachten – niet masseren.
Ik masseer niet bij coronagerelateerde klachten zoals omschreven op de website van het RIVM. Hieronder vallen o.a. verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn; hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts; plotseling verlies van reuk en/of smaak zonder neusverstopping.
Ook masseer ik niet wanneer je onderdeel uitmaakt van een bron- en contactonderzoek, of wanneer je een huisgenoot hebt die positief getest is d.m.v. een zelftest of een PCR-test.
Bovenstaande i.v.m. besmettingsgevaar i.c.m. mijn werk met kwetsbare ouderen.

H.
Hartklachten en hartafwijkingen – overleg met je arts.
Door ontspanning kan het hartritme dalen. Diepe druk kan het hartritme versterken.

Huidaandoeningen of huidinfecties die besmettelijk zijn – niet masseren.
I.v.m. besmettingsgevaar en uitbreidingsgevaar.

I.
Infecties als koorts, griep, verkoudheid en keelontsteking – niet masseren.
Door toename van de stofwisseling door een massage bestaat kans op verergering van de klachten. Vaak is de huid overgevoelig, en dat is niet prettig bij aanraking/massage. Daarnaast is er sprake van besmettingsgevaar.

K.
Kanker of tumoren – overleg met je arts.
Bij sommige vormen van kanker werkt massage te stimulerend. Maar massage kan ook heel heilzaam zijn en verlichting brengen, mits er geen diepe druk wordt gebruikt en er rustig en zacht wordt gemasseerd.
Echter verwijs ik je liever door naar een massagetherapeut gespecialiseerd in massage bij kanker.

M.
Medicijnen met een gele waarschuwingssticker (kalmeringsmiddelen) – overleg met je arts.

O.
Oedeemvorming – niet masseren bij zwelling of vochtophoping waarbij twijfel bestaat over de oorzaak. Lipoedeem is zeer gevoelig bij aanraking. Ik adviseer je een arts te raadplegen. Er mag wel worden gemasseerd als rekening wordt gehouden met plaats, tijdstip, dosering of techniek.

P.
Pijnstillers – overleg met je arts.
Prikkels worden minder goed verwerkt. In overleg kan een meer ontspannende massage worden gegeven, rekening houdend met plaats, tijdstip, dosering of techniek.

Psoriasis – niet masseren op het lichaamsdeel waar het zich bevindt. Daar omheen en op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.

Psychische aandoeningen zoals schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen (o.a. borderline PS, narcistische PS) – niet masseren.
De prikkels kunnen niet goed verwerkt worden, of er kan juist verergering optreden.

S.
Spataderen of ontstekingen van de vaten – niet met druk masseren, alleen zachte aanraking op het lichaamsdeel waar het zich bevindt. Daar omheen en op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.

Steenpuisten – lokaal niet masseren. Daar omheen en op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.

T.
Trombose – niet masseren op het lichaamsdeel waar het zich bevindt. Ook niet als de trombose al jaren geleden is. Er kan namelijk een hernieuwde trombose ontstaan. Ik adviseer je een arts te raadplegen. Op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.

Tumoren – overleg met je arts.
Bij sommige vormen van kanker/tumoren werkt massage te stimulerend. Maar massage kan ook heel heilzaam zijn en verlichting brengen, mits er geen diepe druk wordt gebruikt en er rustig en zacht wordt gemasseerd.
Echter verwijs ik je liever door naar een massagetherapeut gespecialiseerd in massage bij kanker.

U.
Uitslag (acne, eczeem, irritatie, overgevoelige huid, warmte uitslag) – lokaal niet masseren. Daar omheen en op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.
Deze vormen van uitslag zijn gebaat bij rust (geen aanraking). Olie is ook niet bevorderlijk. Acne en eczeem zijn gebaat bij ‘droge omstandigheden’.

Z.
Zenuwontsteking – lokaal niet masseren. Daar omheen en op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden.
I.v.m. overgevoeligheid van het gebied waar de ontsteking is. In overleg kan bekeken worden wat mogelijk is. In ieder geval zal er geen diepe druk worden gebruikt i.v.m. stimulatie van het gevoelige zenuwstelsel.

Zwangerschap – overleg met je arts, verloskundige of gynaecoloog.
De eerste drie maanden (12 weken) van de zwangerschap wordt er niet gemasseerd i.v.m. het risico op loslaten van de foetus. In de maanden daarna kan een speciale zwangerschapsmassage worden ondergaan. Deze is daadwerkelijk anders dan een ontspannings- of een therapeutische massage. Een zwangerschapsmassage is namelijk qua houding, druk en drukpunten aangepast op wat veilig is tijdens de zwangerschap. Dit omdat sommige drukpunten opwekkend en stimulerend werken op de baarmoeder en de bevalling.
De cliënt is dus altijd verplicht om, voorafgaand aan de massage, bij de massagetherapeut melding te maken van een zwangerschap, hoe pril ook. En ook van de voorafgaande fase van het proberen zwanger te raken, want het zou kunnen dat je misschien nét zwanger bent maar dat nog niet weet. In dat laatste geval kun je een massage beter even uitstellen totdat je zeker weet dat je niét zwanger bent (lees: als je weer menstrueert), of totdat je zeker weet dat je minimaal 12 weken zwanger bent.
Het is voor de massagetherapeut van groot belang om deze informatie voorafgaand aan de massage te hebben, i.v.m. de veiligheid van de massage en de foetus. Deze informatie wordt uiteraard vertrouwelijk en discreet behandeld.
Ik heb een bijscholing zwangerschapsmassage gevolgd, dus ook voor een zwangerschapsmassage ben je bij mij, vanaf het tweede trimester van je gezonde zwangerschap, van harte welkom!

Zwellingen of verdikkingen waarbij twijfel bestaat over de oorzaak – niet masseren op het lichaamsdeel waar het zich bevindt. Daar omheen en op andere lichaamsdelen kan wel gemasseerd worden. Ik adviseer je een arts te raadplegen.